Boekrecensies

Recensies boek TOPteam in uitvoering.

Mark ten Thije• 1stLean Coach bij Aan de Stegge Twello

In deze Corona tijden heb ik iets meer tijd voor het lezen van goede Lean literatuur. Dit boek van Michel Tonino is een aanrader voor iedereen die droomt van een gestroomlijnd en gestructureerd bouwproces. Stel je nu eens voor dat je je eigen project 50% sneller kunt realiseren?! Illusie? Absoluut niet! Lees het boek en kom erachter dat de kracht van het team ontzettend groot is. Ook wij als Aan de Stegge Twello gaan hiermee aan de slag! hashtag#topteamindebouw

In het boek “Topteam in Uitvoering” beschrijft Michel Tonino in makkelijk te begrijpen taal hoe je in een bouwproject in de uitvoering Lean kunt toepassen. In 5 stappen krijg je de logica van Lean werken en verbeteren in de uitvoering uitgelegd. Met eenvoudige Lean tools als “single piece” en “verkorten van doorlooptijd” laat Michel zien hoe je in de uitvoering mensen kunt aanzetten tot verbeteren.  Wat dit boek bijzonder maakt zijn de grote hoeveelheid praktijkvoorbeelden. Daardoor zie je niet alleen de 5 stappen voor je, maar ook het normale menselijk gedrag wat erbij hoort.

Het zogenaamde “lean plannen” is inmiddels al gemeengoed in de bouw……Maar “Lean verbeteren” is nog maar heel schaars.

Het boek Topteam in Uitvoering bestaat uit twee delen: Het projectteam deel  en het coach deel. Beste uitvoerders: Ik zou jullie willen aanraden om het eerste te lezen en te gaan oefenen in de praktijk. De praktijkcases en het gedrag van mensen zullen zeker herkenbaar voor jullie zijn. En voor jullie managers en directeuren: Lean Werken is niet iets wat je er even bij doet, maar een strategische keuze voor de lange termijn. Dit boekje helpt je om partners en mensen aan je te binden…. en dat is in deze tijd van schaarste hard nodig!

Severin Hendrikx – mede oprichter van DURVT

06-46102338

Gideon

Ik heb je boek al binnen. Zeer herkenbaar en praktisch. Wat mij erg opvalt is dat we in de crisis zaken oppakten zoals omschreven in je boek maar nu de spelregels eigenlijk aan onze laars lappen. En dan vinden we het gek dat het stroef loopt. Ben nu halverwege je boek. Tot nu toe inspirerend en direct toepasbaar.

Leuk boek. Past bij ons als het gaat om renovaties.

Arjan

Gisteren ontving ik TOPTEAM in UITVOERING in de post en vandaag heb ik het mooi geschreven boek van Michel Tonino al uit. Ik heb het genoegen gekend om Michel als cursist te mogen inspireren, een jaar of tien geleden. Een ervaring met een leermoment.

Behalve inspirerend en succesvol is Michel ook nog een hele toffe gast. Op een van de laatste bladzijden uit hij de hoop dat de lezer voldoende handvatten heeft gekregen om te beginnen met werken volgens de Lean-principes. En dat zinnetje heeft me diep geraakt.

Michels boek is een aanrader om te lezen en te gebruiken en te toetsen met je eigen ervaringen, die toch altijd net weer anders zullen zijn. Voor wie interesse heeft, plaats ik tenslotte nog een kanttekening bij het aspect psychologische veiligheid, wat in het kader van continu verbeteren wellicht op zijn plek is.

Tijdens een training ‘Conscious Leadership and Resilience’ van Robert Dilts maakte ik voor het eerst kennis met het Google-onderzoek naar de ingrediënten van een TOPTEAM. Ook Michels boek refereert hieraan. Met name de eerst genoemde factor – ‘psychologische veiligheid’ – roept grote vragen op. Want veiligheid is een ervaring die zich diep in onze binnenwereld afspeelt en vele facetten kent. Het is het primaire ding waar ons autonome zenuwstelsel voortdurend naar zoekt: Is het veilig? Is het veilig? Waarbij stress eenvoudig betekent: Nee. Derhalve is het aspect psychologische veiligheid nog niet zo eenvoudig als het mag klinken op een checklist van vijf items.

Paul 

Beste Michel,   Het boek is uit.  Ik heb genoten. Dank voor jouw heldere uitgave! Lekker praktisch en gaaf met al die ervaringen erin. Echt zeer goed leesbaar voor een techneut en handig met alle duidelijke kaders, stappen, beginnersfouten en geheugen steuntjes. Een mooie bijdrage om de (traditionele) bouwsector een boost te geven in faciliterend leiderschap van de keten, minder verspilling, een meer plezierige samenwerking en betere resultaten.  Samenwerken is het nieuwe vakmanschap!

Thijsjan